Förebygga ohälsa med kunskap
Att hitta och förebygga hälsorisker i arbets- och omgivningsmiljön är fokus för Centrum för arbets- och miljömedicin vid Stockholms läns landsting. Kunskapsstöd och kunskapsspridning är en viktig del av verksamheten.
Vid Arbets- och miljömedicinska mottagningen och Hudallergimottagningen utförs utredningar kring sjukdom och besvär som misstänks vara relaterade till patienternas arbets- eller omgivningsmiljö.
– Det är ett detektivarbete som handlar om att utreda vad som i arbetsmiljön eller omgivningsmiljön, idag eller tidigare i livet, kan ha bidragit till patientens besvär eller sjukdom, säger Carolina Bigert, överläkare och ansvarig för Arbets- och miljömedicinska mottagningen.
Utredning och rådgivning
Mottagningarnas patienter kommer på remiss, ofta från företagshälsovården som i knepiga ärenden vill ha stöd i patientutredningar. För att reda ut hur exponeringen för olika riskfaktorer ser ut för patienten på jobbet görs ofta även arbetsplatsbesök, gärna tillsammans med företagshälsovården.
Genom utredningen kan patienten få rådgivning om hur han eller hon, genom skyddsutrustning eller på andra sätt, kan minska eller undvika riskexponeringen på jobbet. Ibland är rådet att patienten bör ta sig vidare till ett annat jobb och i sådana fall ges råd kring omskolning.
– Patienterna vet sällan särskilt mycket om riskfaktorerna som de exponerats för. Företagshälsovården vet för det mesta desto mer. Och ju mer detaljerad företagshälsovården är i sin första medicinska utredning och i remissen – desto mer gynnas patienten, säger Mihály Matura, överläkare och ansvarig vid Hudallergimottagningen.
Carolina Bigert, överläkare och ansvarig för Arbets- och miljömedicinska mottagningen,
och Mihály Matura, överläkare och ansvarig för Hudallergimottagningen. Foto: Marie Sahlén
Sprida ny kunskap
För att bidra till att få fram kunskap samverkar Centrum för arbets- och miljömedicin i olika forskningsprojekt med andra arbets- och miljömedicinska kliniker i landet och med Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet. Målsättningen med att ta fram ny kunskap är naturligtvis att förebygga ohälsa i framtiden.
– Vi vill se till så att den kunskap vi har och skapar används så att problemen med arbets- och miljörelaterad ohälsa minskar, säger Per Gustavsson, verksamhetschef vid Centrum för arbets- och miljömedicin.
Utifrån nya forskningsresultat tar Centrum för arbets- och miljömedicin därför fram och sprider både faktablad och rapporter. Några av de senaste rapporterna har handlat om sjukskrivnas rörlighet på arbetsmarknaden, tidig arbetslivsinriktad rehabilitering samt arbetskaderisker i yrken efter yrkesförberedande gymnasieprogram. Ny kunskap sprids även genom kunskapsseminarier och utbildningar dit exempelvis företagshälsovård, primärvård och myndigheter bjuds in.
Helena Edström
Senaste nyheterna
-
Kongressen ICBEN 2021 blir digital
-
Ny guide för riskbedömning av coronavirus på arbetsplatser
-
Nytt faktablad om omgivningsbuller och hälsa
-
Allt fler utsätts för trafikbuller i Stockholms län
-
Hur påverkas stockholmarna av minskat flygbuller under covid-19 pandemin?
-
Nytt digitalt verktyg om miljöfaktorer och hälsa
-
Nytt projekt vill minska risken för att personer med diabetes får hudbesvär av behandling med pump och sensor
-
Kemisk exponering i arbetet ger risk för hjärt-kärlsjukdom redan vid eller under gränsvärdet för flera ämnen
-
Välbesökt webbinarium om medicinska kontroller vid handintensivt arbete
-
Ny rapport ger belägg för att trångboddhet påverkar barn och unga negativt